HDData

Harde Schijf en Gegevens verlies t.g.v. te hoge Bedrijfstemperaturen.
Monitor uw SSD Leven, alle S.M.A.R.T. en WMI gegevens.
Zelf alle S.M.A.R.T. en WMI HDD en SSD Data bekijken en afdrukken.

Klik [HIER] om het set-up bestand van HDData Nederlands te downloaden.

Hard Drive Reliability

Warmte is van grote invloed op de betrouwbaarheid van een Harde schijf.
Een Harde schijf is en complex elektromechanische apparaat waarvan de prestaties kan dalen of zelf kan stuk gaan ten gevolge van één enkele gebeurtenis of een combinatie van meerdere gebeurtenissen in de loop van tijd. Omgevingsvariabelen die de betrouwbaarheid van de Harde Schijf beïnvloeden zijn o.a. omgevingstemperatuur, koelingslucht stroming door een computer behuizing, Voltage, draaitijd en toerental, schokken, trillingen, en relatieve luchtvochtigheid.
Gelukkig is het mogelijk door het meten van omgevingsvariabelen om bepaalde Harde Schijf fouten te voorspellen. Eén van de ergste vijanden van een Harde Schijf is warmte. Binnenin de Harde Schijf, zal de betrouwbaarheid van zowel de elektronica als de mechanische onderdelen (zoals de spilmotor en aandrijf arm lagers) erg verslechteren als hun temperatuur stijgt. Gebruik van een Harde Schijf bij hogere temperaturen kan tot permanente gegevens verlies leiden!

Warmte kan in een computer makkelijk opbouwen, o.a. vanwege vervuilde koel fannetjes of door meerdere Harde Schijven in een computer installeren dan dat de inwendige koellucht aan kan. Helaas, kan deze warmteopbouw geheel ongemerkt plaatsvinden. Pas als de Harde Schijf kapot is gegaan merkt u dit. Vanwege de steeds belangrijkere gegevens op computers en servers, is het risico op dataverlies geheel onaanvaardbaar. Het is daarom zeer gewenst om een manier te vinden die u kan waarschuwen voordat de Harde Schijf kapot gaat. HDData is special ontworpen om u te helpen door u op tijd te waarschuwen en voor u actie te ondernemen bij hogere temperaturen.
HDData Beschermd uw Harde Schijf en Data.

Bovenstaand grafiekje toont het dramatische effect dat de temperatuur heeft op de totale betrouwbaarheid van een Harde Schijf. Afwijking t.o.v. de nominale bedrijfstemperatuur, over de gehele levensduur van een Harde Schijf, resulteert in afwijking van de normale fout kans. Als de temperatuur boven de gewenste temperatuur uitkomt zal de kans op fouten 2 tot 3 procent per graad Celsius overschrijding toenemen. Bijvoorbeeld, als een Harde Schijf voor een langere periode zo'n 5 graden boven de gewenste temperatuur draait, dan is de kans op fouten wel 10 tot 15 procent toegenomen.
Omgekeerd werkt het ook zo. Als een Harde Schijf op een lagere temperatuur werkt dan zal de levensduur van de schijf toenemen.

S.M.A.R.T.
Voor de volledige en meest recente Engelstalige informatie ga naar de S.M.A.R.T. wikipedia. Klik hier.